Vlijmscherp logo - geen icoon Vlijmscherp logo - favicon
+31 (0)40 711 40 90

Websitestructuur

Een goede websitestructuur is de basis van online vindbaarheid.

Je hebt me geraakt!

Ik wil graag meer weten!
Bel of mail mij.

Velden met een * zijn verplicht.

SEO Websitestructuur

Met de website structuur worden alle pagina’s van de website bedoeld die logischerwijs bij elkaar horen en in categorieën kunnen worden verdeeld. De wijze waarop de landingspagina’s binnen de website zijn ingedeeld en zijn gecategoriseerd in relevante zoekwoorden categorieën bepaalt de uiteindelijke website structuur.

Of dat je nu zelf een nieuwe website gaat maken of een website laat maken, of als je al een website hebt en deze verder wilt optimaliseren voor SEO, dan wordt alsnog de basis gelegd met een goede website structuur als onderdeel van een zoekwoorden onderzoek. Het is belangrijk om na te denken over de sitestructuur, aangezien het aanpassen van pagina’s op een bestaande website een grote negatieve invloed kan hebben op de vindbaarheid van die pagina. Het is dan ook aanbevolen om het maken van een website structuur te laten uitvoeren door een SEO specialist. Vlijmscherp kan jou hiermee helpen.

Zodra je een domeinnaam aanroept wordt de website ingeladen in de webbrowser. De eerste pagina die dan verschijnt wordt de homepage genoemd. Deze pagina bevindt zich op het hoogste niveau. Als er vervolgens categorieën worden toegekend onderstaat er een hiërarchische site structuur, ook wel de URL structuur genoemd. Waar de website structuur de verdeling is van alle webpagina’s in zoekwoord categorieën is het verschil met de URL structuur de opbouw van de URL..

Voorbeeld:
Logischerwijs is zoals besproken bevindt de domeinnaam (de homepagina) zich op het hoogste niveau.
https://www.domeinnaam.nl

Daarna volgen de subniveaus: /niveau2/niveau3
https://www.domeinnaam.nl/niveau2/niveau3

Waarom is een goede website structuur belangrijk?

Zowel voor bezoekers als voor een zoekmachine zoals Google is het relevant om categorieën aan te brengen. Enerzijds kunnen bezoekers met een optimale site structuur sneller vinden waarnaar zij op zoek zijn. Anderzijds kan een zoekmachine als Google beter het onderwerp van een landingspagina vaststellen, doordat pagina’s een relevante beschrijvende benaming hebben. Zo kan een zoekmachine ook beter de context van relevante zoekwoorden bepalen en jouw website beter indexeren in de zoekmachines.

Hoe wordt een goede website structuur samengesteld?

Tijdens het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek worden relevante zoekwoorden gecategoriseerd. Op basis hiervan wordt de site structuur bepaald. Het logisch indelen van zoekwoorden heeft betrekking onder andere de producten en diensten die jouw bedrijf aanbiedt. Als je een webshop hebt moet je denken aan product hoofdcategorieën en product sub categorieën.